Primerul de machiaj

Primerul de machiaj

Primer-ul de machiaj, chiar functionează?

Primer = grund: Primul strat de material special aplicat pe suprafața unei piese, a unui obiect, a unui element de construcție care urmează să fie finisată. (Dex)
Cu puțin timp în urmă, fiind într-un binecunoscut magazin de cosmetice dintr-un mall în București, o asistentă de vânzari ce ținea în mână un flacon, încerca să explice funcțiile primer-ului de machiaj unei domnișoare cu privirea perplexă. Să spunem doar că explicațiile erau puțin cam șubrede... Pentru a fi mai convingătoare, brusc și-a întins mâna spre mine în semn de ajutor, gesticulând cu flaconul, continuându-și explicațiile cu și mai mult aplob.
Selecție baze de machiaj profesionaleNeștiind că sunt de profesie cometiciană, a continuat iar eu, dând din cap afirmativ din când în când, am lăsat-o până când și-a epuizat repertoriul... (nu sunt nici atât de "dură" pentru a-i întoarce spatele dar nici nu voiam să o opresc pentru că simțeam nevoia să înțeleg ce voia să spună, totuși).
Cert este ca toată dizertația ei de aproape 10 minute putea fi rezumată la: ”machiajul durează mai mult”.
Nici nu știu când domnișoara de lângă mine a dispărut, tot ce am reținut a fost un oftat de ușurare pentru ca mai apoi, tot ce mai amintea de ea erau doar câteva fire de blană din gulerul ei ce pluteau prin aer...
Asa cum reiese din explicații, "grundul" este baza de machiaj și reprezintă primul strat care se aplică pe piele cu un rol esențial în machiaj. Aceasta etapă în machiaj nu apaține exclusiv profesioniștilor. Pentru acasă, cea mai simplă și mai utilizată bază de machiaj este crema de îngrijire zilnică. Multe produse pentru hidratarea tenului au menționat pe ambalaj: "o bună bază de machiaj". Pe post de bază de machiaj poate fi utilizată o cremă care nu este foarte "grasă" și peste care fondul de ten și fardurile pot face aderența. Din acest motiv, nu este recomandată ca bază de machiaj o cremă nutritivă sau o cremă de noapte care are textura mult prea consistentă.
Crema pe care o folosiți drept bază de machiaj se întinde și se masează cât mai bine, până pătrunde în derm. Rolul ei este să formeze o peliculă la suprafața tenului care să mențină pigmenții din fondul de ten și farduri, deasupra pielii.  
Pentru cazul unui ten normal mixt este necesară o cremă hidratantă, iar tenul gras are nevoie de o bază de machiaj specială, cu efect de mătuire. Sebumul în exces poate compromite rapid machiajul.

Primerul, secretul machiajului persistent

Primerele sunt varianta sofisticată a bazei de machiaj. Multe primere de machiaj de pe piață au la bază de siliconi si diverse ingrediente hidratante, cele profesionale de top excluzând din compoziție siliconul. Primerele netezesc și catifelează tenul, reglează producția de sebum și chiar corectează micile imperfecțiuni ale tenului, cum ar fi porii dilatați și petele nedorite de altă culoare decât pielea.
Primerele pot fi atât pentru ten, cât si pentru pleoape. Primerul sau baza de machiaj pentru pleoape are rolul de a controla producția de sebum în cazul pleoapelor "uleioase". Cu ajutorul unui astfel de produs de machiaj profesional, fardurile rezistă în timp, nu-și schimbă culoarea și mai ales, nu se strâng în pliul pleoapei.
Primerele pentru pleoape se aplică cu pensula de machiaj sau chiar cu degetul. Secretul este să nu folosiți o cantitate mult prea mare... Selecție baze de machiaj profesionale si pleoape

Baza de machiaj corectoare

În cazul în care tenul prezintă probleme deosebite cum ar fi cuperoza, acneea sau lipsa de vitalitate și strălucire după o perioadă stresantă, atunci e nevoie de o bază de machiaj corectoare. Urmele roșii lăsate de acnee sau petele roșii ale tenului cuperozic vor dispărea dacă, înaintea aplicării fondului de ten, se face apel la o bază de machiaj verde. Tenul tern și obosit este rapid revigorat în cazul unei baze de machiaj roz.

Deci primer-ul de machiaj poate (și chiar face) tot ceeace doriți. Principala funcție este de a netezi pielea și a-i asigura o textură mai fină...
Desigur, produsele profesionale alături de experiența unui estetician fac ca efectele aplicării primer-ului să fie îmbunătățite, dramatic. Tipurile de primer, cantitățile aplicate, modul de aplicare precum și masajul de întindere sunt factori esențiali pentru un machiaj de calitate.
Nu numai ca funcționează, dar chiar e necesar!

Postat în 01.02.2014 de Kiki Ștefănescu Secretele frumuseții, Cosmetică 1 1854

V-a plăcut ceva pe această pagină? Împărtășiți și prietenilor pe rețelele de socializare!

1 Comentariu

  • Romeo Tudor

    Romeo Tudor 08.11.2015 Răspuns

    Faceti tratamente antiacneice si la varste mai inaintate?

Lăsați un comentariu

Compară 0