O piele fără acnee

Tenul acneeic

Acneea, un coșmarDe ce am încă acnee, deși mă tratez?
Deunăzi am intrat în posesia unor statistici legate de acnee care nu numai că m-au uimit dar chiar m-au ajutat să înțeleg mai multe despre chestia asta urâtă... Deși fac tratamente cosmetice faciale anti-acneice de mai bine de 10 ani, nu m-am gândit niciodată la efectele pe care acneea le poate provoca unora dintre noi. Asta până când nu am cunoscut-o pe Irina, în urmă cu 2 luni... Irina este o tânără adolescentă, de 18 ani, foarte frumoasă dar care de ceva vreme trecea printr-o situație prin care am trecut cu toții. Urmele lăsate de disperarea de a stoarce acele coșulețe de pe față, punctele roșii de pe frunte, obraji și bărbie, rămase în urma unor pustule mai vechi făceau ca toată frumusețea ei să pălească. Dincolo de acestea, nici colegii de liceu nu evitau să o necăjească... Îmi spunea că abia reușeau părinții să o convingă să iasă din casă...

Acneea, afectează mai mult de 85% din populația europeană. Deși adolescenții dețin ponderea cea mai mare (80%), acneea poate afecta pe toți, deopotrivă, indiferent de vârstă: sugari, gravide și chiar adulți.

Acneea poate deveni inamicul nostru cel mai mare.” spune publicația ”Medicine and Health” și tot un extras din acea publicație spune destul de ironic ”Mâncați mâncare prăjită dacă vreți acnee... și apoi întrebați-vă: De ce mai e acolo dacă tot o tratez?”. Sună exagerat? Dar oare ne întrebăm cam câte procente din alimentația noastră curentă este reprezentată de hrană naturală și sănătoasă, preparată corect?
Astăzi, incidența acneei la adolescenții europeni precum și cei americani este de circa 4 ori mai mare decât cea la adolescenții africani, spre exemplu. Dieta noastră, prea grasă, prea dulce, mult prea industrială, este principala cauză a procentului de răspândire de acneei.
Desigur, nu sunteți obligat(ă) să credeți. De fapt, este întotdeauna foarte interesant să verificați informațiile, caz în care Google vă este cel mai bun prieten. Așa veți descoperi care sunt alimentele de evitat, ce alimente sunt recomandate anti acnee sau care este metoda eficientă de igienă zilnică ce v-ar putea ajuta.
Am citit câteva articole despre ”Remedii naturale împotriva acneei” care în comentarii erau penalizate drept ”înșelătorii scrise frumos”. Principiul acestor ”remedii naturale” constă în compunerea unor rețete cosmetice la domiciliu cu ingrediente de bază, deja foarte populare și la îndemână. Cine ar avea interesul să vă încurajeze șă le urmați sfatul? Un lucru este sigur: în niciun caz industria de cosmetice sau cea de medicamente.
Tratamentele cosmetice antiacneice sunt prea riscante” sau ”Peelingul chimic îți distruge fața” sunt afirmații care provin de la ignoranți. Există o mulțime de soluții la problemele dumneavoastră iar unele vă sunt la îndemână. Nu trebuie să urmați touși remedii după ureche sau să folosiți acasă metode invazive doar pentru că o prietenă v-a adus nu știu ce cremă ”minune”. Unele ingrediente pot să vă fie dăunătoare fiind prea puternice sau nu sunt indicate unor categorii de persoane cum ar fi gravidele, sau persoanelor cu tenul alergic la diverși compuși chimici. De aceea, sfatul meu este unic pentru toți: consultați înainte de toate un dermatolog. În situația în care cauzele acneei nu pot fi determinate de către acesta, cu siguranță veți fi direcționat(ă) către endocrinolog. Experiența acestora este suficientă pentru a vă canaliza pornirile. Adițional, acasă, puteți încerca diverse remedii ”pașnice” pentru diminuarea efectelor...Este inutil să încercaţi să eliminați acneea fără a găsi cauza reală.
Este esenţial să înţelegeți că există diferite soluţii şi să le alegeți pe acelea care vi se potrivesc cel mai bine. De aceea, vă sugerez să lecturați secțiunea "Câteva sfaturi împotriva acneei", deoarece conţine soluţii la îndemână la care probabil nu v-ați gândit. Pentru a preveni acneea, a lupta împotriva ei sau pentru a scăpa de cicatricile lăsate de aceasta, este necesar să combinați cât mai multe dintre propuneri.

Acneea prin cifre

Afecteaza circa 50 milioane dintre americani;
95% din populație este afectată de acnee la un anumit moment al vieții;
La femei:Acneea în adolescență

 • acneea apare la vârste cuprinse între 13 - 17 ani;
 • 50% din femeile adulte au diferite forme de acnee. Procentul crește în timpul sarcinii;
 • 14% din femei luptă cu acneea până dincolo de 40 de ani.

La bărbați:

 • acneea apare la vârste cuprinse între 15 - 19 ani;
 • 35% dintre bărbații adulți au diferite forme de acnee;
 • Bărbieritul poate provoca foliculită, condiție care adesea mimează apariția acneei.

96% dintre persoanele afectate de acnee cred în vindecarea completă, în timp ce 4% cred că nu pot fi vindecați dar care prin tratamentul adecvat, poate fi ținută sub control;
Anual americanii cheltuie mai mult de 1,4 miliarde dolari pentru produse împotriva acneei.

După aceste cifre statistice seci, vă voi prezenta

Câteva moduri prin care puteți face acneea mai rea...

 1. Bronzarea

  E greu de convins o persoană care crede cu tărie că bronzarea face ca acneea să dispară sau că bronzarea este un obicei care poate conduce la îmbătrânirea prematură a pielii sau cancer - bronzarea produce un camuflaj temporar a izbucnirilor acneei sau cicatricilor lăsate de aceasta în timp ce crează premisele formării unei forme de acnee mai virulentă prin creșterea secreției de grăsimi. În câteva cuvinte, bronzarea crează un cerc vicios și periculos pentru cei care au acnee.

 2. Spălatul excesiv

  Acneea nu este ”pedeapsa” pentru a fi ”murdar”. Spălarea excesivă usucă pielea și agravează starea acesteia, făcând să arate mai rău și stricându-i echilibrul natural. Aceasta poate conduce la noi apariții ale acneei.

 3. Stoarcerea sau atingerea coșurilorNu este recomandată stoarcerea coșurilor

  Prin atingerea feței ”invitați” mai multe și diferite bacterii să participe la ”acțiune” în suprafețele deja afectate, în timp ce stoarcerea coșurilor eruptive conduc la împingerea forțată a materialului infecțios mai adânc în piele, punând pune în mișcare o formă nouă de acnee, numită acnee chistică. Un alt efect secundar al stoarcerii coșurilor este producea cicatricilor permanente, unele chiar profunde și total inestetice.

 4. Utilizarea în exces a produselor antiacneice

  Utilizarea excesivă a produselor antiacneice nu vor vindeca sau curăța efectele acneei mai repede ci, din contră, pot produce un peeling excesiv, uscarea pielii, iritare și roșeață. Dincolo de aspectul inestetic, peelingul excesiv produce și dureri destul de neplăcute oarecum similare arsurilor solare pe suprafețe mari.

 5. Lipsa hidratării și cremelor de protecție solară

  Aceasta este o problemă comună printre cei care sunt predispuși la acnee. Dacă nu utilizați produse hidratante, mai ales în timpul tratamentului antiacneic, va apare efectul de uscarea pielii, în consecință pielea va produce mai multe grăsimi.

Câteva sfaturi împotriva acneei

Evitati stoarcerea cosurilor Nu vă stoarceți coșurile. Aceasta este regula numărul unu. Coșurile conțin o aglomerare de bacterii ”urâte”. Prin stoarcerea coșurilor, aceste bacterii au șansa să pătrundă în alți pori dându-le astfel posibilitatea să dezvolte noi puncte purulente. Un alt aspect al stoarcerii coșurilor este faptul că după stoarcere coșul în sine precum și zona adiacentă se inflamează producând zone roșii și dureroase, total inestetice.

Evitați pe cât posibil atingerea feței. Mâinile dumneavoastră, ori cât de curate le considerați, au pe suprafața lor grăsimi și mizerie și reprezintă vectori pentru bacterii. Dacă în mod constant veți aduce bacterii prin atingerea sau ștergerea pielii feței cu mâinile, atunci rezultatele tratamentului urmat se vor lăsa așteptate...

Beți suficientă apă. Mulți doctori recomandă să beți zilnic între 9 și 12 pahare cu apă (2,2 - 3 litrii) depinzând de sex (femeile 9, bărbații 12 pahare). Pielea dumneavoastră este un organ al corpului și, la fel ca și rinichii, au nevoie de o cantitate apreciabilă de lichide pentru a funcționa corect.

 • Evitați băuturile dulci și carbogazoase, altele decât cele naturale. Băuturile îndulcite cu zahăr au un efect substanțial în producerea acneei. Zahărul cauzează ”vârfuri” în producerea insulinei care la rândul lor stimulează câțiva hormoni responsabili de producerea coșurilor.
 • Evitați laptele în cantități prea mari. Acesta este și el implicat ca agent producător de acnee. Laptele stimulează hormonii masculini testosteron și androgeni, care împreună cu insulina pot conduce la apariția acneei severe.
 • Ceaiul verde neîndulcit poate ajuta. Ceaiul verde conține o mulțime de antioxidanți care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi; radicalii liberi afectează celulele responsabile de semnele îmbătrânirii pielii. Ca o bună alternativă a apei, vă recomand ceaiul verde neîndulcit.

Dieta echilibrată. Dieta vă poate ajuta să aveți tenul perfect dacă o lăsați. Nu este nimic spectaculos în propozția anterioară și poate veți ghici ce va urma: mâncați mai multe fructe și vegetale, mai multe grăsimi sănătoase și experimentați probioticele. Persoanele care mănâncă mai multe fructe și vegetale, mai puțin lapte și zahăr, au tendința de a avea mai puțină acnee. Aveți grijă să mâncați între 5 și 9 vegetale sănătoase (în special verzituri) pe zi.

Consumați acizi grași Omega-3. Acesta este o grăsime sănătoasă. Aceste grăsimi sănătoase ajută în lupta împotriva inflamațiilor și susțin celulele sănătoase. Acizii grași Omega-3 sunt distruși de oxigen, înțelegând că prin prepararea termică precum prăjeli sau fierberi aceștia dispar. Cele mai indicate metode de preparare termică sunt frigerea sau prepararea în aburi. Alimente bogate în acizi grași Omega-3 sunt: peștii, în special somonul, sardinele și heringul, semnințele și nucile, în special semințele de in, frunzele verzi, în special spanacul și anghinarea.

Consumați cu moderație vitaminele potrivite. Tipul corect de vitamine vă ajută corpul să creeze o piele vibrantă, minunată ce luptă împotriva acneei încă de la debut. Vitamina A a fost promovată eficient pentru sănătatea pielii. Nu luați vitamina A dacă sunteți însărcinată. Încercați uleiul de luminiță, ce este un ulei anti-inflamator Omega-6 și a cărui deficiență în organism poate cauza acneea. Încercați citratul de zinc care ajută la sinteza proteinelor, vindecarea rănilor și funcționarea corectă a țesuturilor. Încercați și Vitamina E. Aceasta este critică pentru sănătatea pielii și este în deficit la majoritatea persoanelor suferinde de acnee.

Nu vă spălați fața mai mult de două ori pe zi. Spălatul excesiv al feței va avea ca efect uscarea pielii ceeace conduce, din nefericire, la mai multă acnee. Hidratați pielea după fiecare spălare pe față. Asigurați pielii hidratarea necesară chiar dacă aveți un ten gras. Dacă aveți tenul gras natural, încercați un hidratant gel. Acest tip de hidratant, spre deosebire de cele pe bază de cremă nu vă vor face să vă simțiți pielea grasă.

Pentru tenul gras utilizați un tonifiant. Ce este un tonifiant? Este o loțiune ce vă va ajuta să aveți porii închiși în timp ce curățați pielea de impurități. Evitați tonifiantele cu alcool pentru că vor usca tenul prin îndepărtarea grăsimilor specifice pielii, fapt ce conduce la secretarea mai multor grăsimi și invariabil la mai multă acnee.

Eliminați cât mai multe surse de stres din viața dumneavoastră. Deși nu cred că se cunoaște încă, specialiștii dermatologi consideră că este o legătură strânsă între afecțiunile pielii și stres și în mod special între stres și acnee. Cumva, celulele care produc sebum, substanța care în cele din urmă produce acneea, reacționează neuniform când o persoană trece printr-o perioadă de stres. De aceea, găsiți portițe de ieșire atunci când sunteți foarte stresat. Încercați să schimbați decorul, să vorbiți cu altcineva, să ieșiți la o plimbare, să desenați...Încercați orice vă decomprimă starea de stres, faceți-o din timp și mai ales des.

Dați organismului somnul de care are nevoie. De ce somnul este important? Unele studii arată că stresul psihologic crește cu 14% pentru fiecare oră de somn pierdută. Așa cum am văzut anterior, starea de stres poate avea efecte severe asupra stării de sănătate a pielii, generând acnee, dar nu numai... Si apropos de dormit...Schimbați perna cu regularitate. Sau o puteți înveli într-un prosop pentru absorția grăsimilor. După prima noapte, puteți întoarce prosopul pe partea cealaltă. Tinerii și bătrânii au nevoie de mai mult somn decât adulții. Adolescenții trebuie să încerce să doarmă 10 - 11 ore pe noapte.

Exercițiile fizice. Exercițiile fizice sunt o bună opțiune pentru stimularea circulației sângelui și tot ce stimulează circulația sângelui vă menține sănătatea și aspectul plăcut al pielii. Dacă faceți exerciții fizice afară. utilizați o cremă de protecție solară. Efectele câștigate de exercițiile fizice pot fi eliminate de distrugerile provocate de soare. Folosiți numai acele protecții solare ce nu vă irită pielea. Faceți un duș după exerciții. Când transpirați, porii se vor închide cu conținut de sare sau reziduri textile rămase pe piele. Fiți siguri ca după exerciții să vă spălați bine pe corp dar mai ales fața.

Pentru a masca temporar urmele lăsate de acnee, în machiaj, trebuie să urmați aceste sfaturi utile, pentru a nu îngreuna situația și mai tare. Dacă doriți să vă machiați singure, pașii de urmat sunt foarte simpli:

 • pregătiți tenul pentru machiaj, prin aplicarea apei termale, ce acționeaza ca tonic, apoi o cremă hidratantă, ca bază pentru fond de ten. De asemenea, înaintea aplicării oricărui machiaj, trebuie să aveți porii închiși;
 • pentru a masca coșurile sau roșeața produsă de acestea, pentru un grad ridicat de acoperire începeți cu anticearcănul, înaintea aplicării fondului de ten. Aplicarea se va realiza pe fiecare coș în parte, prin mișcări locale de tapotare.
 • apoi se aplică fond de ten, de asemenea unul cu grad ridicat de acoperie, tot prin mișcări de tapotare. Mișcările de tapotare nu vor întinde anticearcănul corector aplicat anterior și nici nu va agrava leziunile existente;
 • de asemenea, pudra se va aplica tot prin mișcări de tapotare pentru a evita întinderea fondului de ten;

Apoi, puteți continua machiajul după cum veți dori. Important este să țineți cont de: pori închiși, anticearcăn, fond de ten și mișcări de tapotare.

Urmele lăsate de acnee dispar în timp, însă nu singure. Trebuie să le ajutăm cumva. Tratamentele periodice antiacneice într-un salon de cosmetică sunt esențiale nu numai pentru îndepartarea efectelor dar chiar pentru ținerea sub control. Câteva ședințe de astfel de tratamente pot avea rezultate dintre cele mai spectaculoase. Am adăugat aici și câteva poze, pentru exemplificare.

Postat în 08.02.2014 Home, Cosmetică 0 3694

V-a plăcut ceva pe această pagină? Împărtășiți și prietenilor pe rețelele de socializare!

Lăsați un comentariu

Compară 0